De instellingen van je WordPress thema

Nadat je een thema hebt geïnstalleerd, zijn er vaak nog wat kleine instellingen die je moet veranderen. Hoewel deze instellingen vaak verschillen per thema, zijn er ook overeenkomstige instellingen.

Widgets

Als je thema widgets ondersteunt, kun je deze toevoegen. Widgets zijn kleine stukken informatie die je in een sidebar plaatst. Het beheren van widgets voor je sidebar kan in het menu Appearance > Widgets.

Hier vind je aan de rechterkant de secties waarin je widgets kunt plaatsen. Hieronder zie je de secties van het standaard thema Twenty Eleven, deze heeft er 5. Het kan goed dat jouw thema er maar eentje heeft, bijvoorbeeld alleen een sidebar.

Het vullen van bijvoorbeeld een sidebar met widgets gaat heel makkelijk, door middel van slepen. Je kunt aan de rechterkant een sectie selecteren door rechts op het pijltje te klikken. De sectie opent dan, zoals bovenstaand is te zien bij de sectie ‘Primary Widget Area’. Je ziet dan de widgets die op dat moment in de sectie staan.

Een widget verwijderen gaat door hem uit de sectie te slepen. Wil je een widget bewaren? Sleep hem dan naar het onderste vlak; Inactive Widgets. Je moet bij sommige widgets instellingen invoeren, deze blijven dan bewaard.

Een widget toevoegen gaat door middel van het slepen van het widget uit het linker vak in de sectie waarin je hem wilt plaatsen. Op de bovenstaande afbeelding zie je de standaard WordPress widgets, maar plugins of thema’s kunnen ook widgets aan deze groep toevoegen.

Bij sommige Widgets kun je instellingen invoeren. De meeste widgets hebben bijvoorbeeld een titel.

WordPress bevat de volgende standaard widgets:

 • Archives – Geeft een overzicht van geplaatste berichten per maand.
 • Calendar – Geeft een kalender weer. Hier kun je een dag aanklikken, je krijgt dan de berichten van die dag te zien.
 • Categories – Geeft een overzicht van de categorieen waarin berichten kunnen worden geplaatst.
 • Custom Menu – Als je in het gedeelte Appearance > Menus een menu hebt aangemaakt, kun je die met deze widget ook weergeven in bijvoorbeeld een sidebar.
 • Links – Geeft de links weer van de administratie pagina Links.
 • Meta – Geeft zogenaamde ‘Meta’ informatie weer. Dit bestaat uit een aantal links, bijvoorbeeld om in of uit te loggen, een link naar het RSS-feed en een paar WordPress links.
 • Pages – Geeft de pagina’s van je website weer.
 • Recent Comments – Geeft de laatst geplaatste reacties weer.
 • Recent Posts – Geeft een lijst van de laatst geplaatste berichten.
 • RSS – Heb je een RSS-feed welke je wilt weergeven? Doe dit dan met deze widget. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwsberichten van een andere site toevoegen.
 • Search – Geeft een zoekveld weer. Het is belangrijk een zoekveld op je website te hebben, dit is erg handig voor gebruikers.
 • Tag Cloud – Je kunt aan berichten zogenaamde ‘Tags’ toevoegen. Een ‘Tag Cloud’ is een overzicht van de gebruikte tags, waarbij veelgebruikte tags groter worden weergegeven.
 • Text – De laatste widget is de simpelste. Hiermee kun je gewoon een stukje tekst weergeven. Eventueel kun je hierin ook HTML gebruiken om bijvoorbeeld een plaatje weer te geven.

De meeste andere instellingen van je thema zijn afhankelijk van het thema dat je hebt geïnstalleerd. Omdat dit per thema verschilt, zul je de documentatie van je thema moeten raadplegen voor deze instellingen. Je kunt ook de maker van het thema benaderen voor hulp bij het instellen van je thema.

Bij deze instellingen kun je bijvoorbeeld denken aan layout, lettertypes, kleuren of afbeeldingen.

Heb je een widget die afkomstig is van een plugin? Kijk dan bij de documentatie van de plugin voor de verdere instructies voor het gebruik ervan.

Waar veel thema’s ondersteuning voor bieden, is het plaatsen van een eigen logo. Het is belangrijk dat jouw website een goed logo heeft. Hieraan herkennen mensen je. Heb je nog geen logo? We gaan hier in de volgende les naar kijken.

De volgende les: Een logo voor je website.